“Cât mă costă să ajung în prima pagină în Google?”
În primul rând trebuie precizat ca SEO (search engine optimization) este o arta și nu funcționează pentru toată lumea la fel. Există nenumărate modalități prin care poți sa faci seo și nenumărate căi prin care iți poți clasa site-ul pe ultimul loc în Google din greșeala, în loc sa îl clasezi în top. Dar nu o să vorbesc aici despre greșelile pentru care Google te poate sancționa. Am primit de multe ori întrebarea ” Cât mă costă să ajung pe primul loc în google”. Teoretic nu există un răspuns pentru aceasta! Să zicem că în București exista 200 de florarii, toate au un website și toate vor să ajungă în top 10 cu cuvântul “flori”. Practic, gândind logic, este imposibil sa pui 200 de site-uri în top 10. Exista posibilitatea de Google adwords, dar aceasta te menține pe primele poziții în funcție de câți bani ești dispus să investești. Dar aici nu vorbim de reclamă ci de indexarea manuală, corectă și dacă se poate cu bani putini. Am auzit cazuri de firme care s-au lăudat că pot să mențină o afacere pe prima pagină în Google cu toate că aveau mai mult de 10 clienți pe aceiași nișă. Finalul este destul de previzibil. Atunci când clienții au venit la sediul firmei de web design să întrebe de ce au plătit pentru a ajunge în primele poziții și ei sunt pe locul 150, au găsit lacătul pe ușa. Deci, din punctul meu de vedere, nu poți sa spui o sumă pentru care să faci un site să ajungă în prima pagină! Dar cum faci un site sa ajungă de pe pagina 2000 pe primele pagini? Sunt foarte multe modalități de a face SEO, dar nu o să le prezint în articolul ăsta pe toate. Însă voi prezenta câteva care sunt cele mai bune din puntul meu de vedere.
- Unul dintre cele mai importante secrete este să ai conținut de calitate și diversificat. Nu construi un site cu câteva poze ca după aceea să îl lași de izbeliște!
- Creează conținut aproape zilnic! contează enorm!
- Nu te axa pe un singur cuvânt pe care să îl repeți la nesfârșit ci găsește N sinonime pentru acesta. Google penalizează ponderea mare de anchor text pe un singur cuvânt cheie.
- Introdu-ți site-ul în foarte multe directoare. Trebuie reținut că directorul în care vrei să-ți înscrii site-ul, trebuie să fie de calitate! Cu vechime, care să nu conțină pornografie sau sa fie clasat prost. Nu repeta aceleași descrieri pentru fiecare înscriere. Înscrie-ți site-ul în maxim 10 directoare pe zi. Folosește cuvinte cheie aproape diferite pentru fiecare înscriere.
- Vorbește cu alți webmasteri să iți preia articolele și să le posteze pe site-ul lor.
- Creează articole care să facă omul să le posteze mai departe!
- Backlink – Poți face schimb de link-uri cu alte site-uri de profil(ai grija ca site-ul să fie cât de cât clasat bine și să nu aibe conținut care s-ar putea să îți dăuneze). Cu cât mai multe site-uri fac referire la tine, cu atât ai mai multe șanse să ajungi în primele poziții.
- În ultimii ani rețelele de socializare au luat amploare, și chiar dacă nu te ajută prea mult în ridicarea site-ului, contează sa le folosești. Fă-ți cont pe toate rețelele și postează-ți și acolo conținutul cu trimitere spre site.
“Cât mă costă să ajung în prima pagină în Google?”
Ne-am lămurit că teoretic nu există un target care să te facă să ajungi pe primele poziții. Dar cu multă muncă și dedicare îți poți face site-ul cunoscut menținându-l în același timp pe poziții bune!